wtorek, 22 kwietnia 2014

Zachwycająca tarta z jabłkami i bezą na kakaowym spodzie

Kiedy postawicie takie cudo na stole, wszyscy będą myśleli, że nie zrobiliście tej tarty sami. Zrobicie nią wrażenie na przyjaciołach i rodzinie – jeśli wcześniej jej sami nie zjecie. Ja już zjadłam dwa kawałki, a dopiero co ją upiekłam. Trzeci kawałek już się na mnie patrzy i krzyczy „zjedz mnie! zjedz mnie!”. Aby ją zrobić potrzebujecie trochę czasu, za to jest łatwa w przygotowaniu. 



Składniki na spód:
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy zimne masło i siekamy je razem z sypkimi składnikami, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Dodajemy jajko i krótko wyrabiamy ( ciasto możemy wykonać w mikserze – mieszamy sypkie składniki z masłem, a następnie dodajemy jajko ). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Następnie wykładamy nim formę na tartę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kolejne 20 minut ( jeżeli wam się śpieszy, możecie pominąć ten etap ).

Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC i pieczemy w nim spód do tarty przez ok 20 minut – ciasto musi się ładnie zarumienić i zrobić kruche.

Składniki na nadzienie:
  • 5-6 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • dwie łyżeczki masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę ( pozbywamy się środka z pestkami ). Patelnię stawiamy na średni ogień, wrzucamy jabłka, cukier i masło. Dusimy przez ok. 7 minut. Kiedy jabłka zmiękną, dodajemy do nich cynamon oraz syrop klonowy, dusimy przez 3 minuty. Nadzienie odstawiamy aby przestygło.

Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:

W suchym i czystym naczyniu ubijamy białka z szczyptą soli. Kiedy z białek zacznie tworzyć się piana, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, aż wsypiemy cały cukier, a beza będzie lśniąca i sztywna.

Ostatni etap:

Na upieczony kruchy spód wykładamy jabłka. Następnie całość przykrywamy bezą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 ºC i pieczemy 25 minut. Na koniec piekarnik należy wyłączyć i zostawić w nim tartę na 10 minut. I gotowe, możemy się zajadać – chociaż lepiej poczekać 10 minut :)

Tartę najlepiej podawać z czymś kwaśnym np. sosem malinowym lub sorbetami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz