Śniadanie idealne - na słodko:) Coś innego niż kanapki czy jajecznica. Polecam spróbować bo to naprawdę proste w przygotowaniu danie, a zaskoczy rodzinę. Tosty francuskie można też podać na deser:)
Klasycznie do przygotowania tej potrawy używa się chałki i tak właśnie zrobiłam, ale możecie zastąpić ją pieczywem tostowym:)
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- 4 kromki chałki
- masło
Przygotowanie:
W płaskim naczyniu z wysokimi ściankami np. brytfance, ubijamy jajka z mlekiem, cukrem i cynamonem. W jajku zanurzamy kromki chałki, powinny dobrze nasiąknąć mieszaniną. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy chałkę. Tosty powinny być dobrze zrumienione z każdej strony na złoto-brązowo.
Składniki na sos:
- 1 jabłko
- 3 łyżki cukru
- woda
- masło
- śmietanka kremówka 30%
Przygotowanie:
Na patelnie wsypujemy cukier i dolewamy wodę ok. 1/4 szklanki. Nie mieszamy cukru. Stawiamy patelnię na ogień i czekamy cierpliwie, aż cukier zacznie się topić i karmelizować ( ok. 4 minuty ). Kiedy cukier zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodajemy do niego pokrojone jabłko ( ja kroję na cząstki ale może być też kostka ). Nie martwcie się jeśli karmel zrobi się twardy. Dodajemy dwie łyżeczki masła i troszkę wody ( 2 łyżki ). Poruszamy patelnią aby zamieszać i czekamy, aż jabłka zmiękną i puszczą soki. Dodajemy na patelnię jeszcze jedną łyżeczkę masła i 50 ml śmietanki.
Podanie:
Tosty kładziemy na talerzu i polewamy sosem, kładziemy karmelizowane kawałki jabłka. Ja dodatkowo podgrzewam na małej patelni trochę konfitury z malin i polewam tosty ( to również dodatek innego bardziej kwaśnego smaku ).
Ja lubię tosty popijać herbatą earl grey z cytryną :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz