czwartek, 17 kwietnia 2014

Tosty francuskie z jabłkami w sosie toffi

Śniadanie idealne - na słodko:) Coś innego niż kanapki czy jajecznica. Polecam spróbować bo to naprawdę proste w przygotowaniu danie, a zaskoczy rodzinę. Tosty francuskie można też podać na deser:)

Klasycznie do przygotowania tej potrawy używa się chałki i tak właśnie zrobiłam, ale możecie zastąpić ją pieczywem tostowym:)



Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 kromki chałki
  • masło

Przygotowanie:

W płaskim naczyniu z wysokimi ściankami np. brytfance, ubijamy jajka z mlekiem, cukrem i cynamonem. W jajku zanurzamy kromki chałki, powinny dobrze nasiąknąć mieszaniną. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy chałkę. Tosty powinny być dobrze zrumienione z każdej strony na złoto-brązowo. 

Składniki na sos:
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki cukru
  • woda
  • masło
  • śmietanka kremówka 30%

Przygotowanie:

Na patelnie wsypujemy cukier i dolewamy wodę ok. 1/4 szklanki. Nie mieszamy cukru. Stawiamy patelnię na ogień i czekamy cierpliwie, aż cukier zacznie się topić i karmelizować ( ok. 4 minuty ). Kiedy cukier zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodajemy do niego pokrojone jabłko ( ja kroję na cząstki ale może być też kostka ). Nie martwcie się jeśli karmel zrobi się twardy. Dodajemy dwie łyżeczki masła i troszkę wody ( 2 łyżki ). Poruszamy patelnią aby zamieszać i czekamy, aż jabłka zmiękną i puszczą soki. Dodajemy na patelnię jeszcze jedną łyżeczkę masła i 50 ml śmietanki.

Podanie:

Tosty kładziemy na talerzu i polewamy sosem, kładziemy karmelizowane kawałki jabłka. Ja dodatkowo podgrzewam na małej patelni trochę konfitury z malin i polewam tosty ( to również dodatek innego bardziej kwaśnego smaku ).



Ja lubię tosty popijać herbatą earl grey z cytryną :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz