Bardzo lubię ryby i mam do nich słabość. Więc, kiedy tylko zobaczyłam wędzonego pstrąga na targu produktów regionalnych w pobliskim centrum handlowym, nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam, a lodówka już była pełna :) Chociaż, gdybym nie myślała o tym, że zaraz wakacje, pewnie zjadłabym go już w drodze do domu :)
Od dłuższego czasu chciałam zrobić pastę z wędzonej ryby i teraz nadarzyła się okazja:) Wyszła naprawdę pyszna i delikatna w smaku :)
Składniki na małą porcję:
- 100 g wędzonego pstrąga
- 4 łyżeczki serka śmietankowego
- garść posiekanej pietruszki
- cytryna
- pół łyżeczki musztardy dijon
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do przygotowania takiej pasty jest potrzebny mikser lub blender ( ale możecie też drobno posiekać rybę ). W mikserze mieszamy na gładką pastę mięso z pstrąga, serek, pietruszkę i musztardę. Następnie doprawiamy do smaku sokiem z 1/4 cytryny, solą i pieprzem. Możecie też dodać sproszkowaną słodką paprykę lub posiekany szczypiorek :)
I gotowe, pyszna pasta zrobiona w minutę :)
Smacznego !
Fajny przepis:) nie dodawałam jeszcze nigdy serka. Dzięki za inspiracje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Dorota
Bardzo się cieszę :)
Usuń