wtorek, 6 maja 2014

Idealne, soczyste kotlety mielone

Nigdy nie jem kotletów mielonych poza domem, a jeśli już muszę, to nie wspominam tego posiłku najlepiej. Wszędzie są one twarde i suche. Jak by odgrzewane w mikrofalówce. Moje kotlety są chrupiące z wierzchu i miękkie, soczyste w środku. Po ich zjedzeniu, inne nie będą wam już smakowały.



Składniki na ok. 12 kotletów:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego ( ja wymieszałam oba rodzaje )
  • 1 kajzerka
  • 1 jako
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Mięso wyrabiamy w misce, mieszamy rękoma ( wtedy składniki najlepiej się połączą ). Dodajemy dużo soli i pieprzu. Warto odrobinę mięsa spróbować ( lub tylko dotknąć językiem ) aby sprawdzić czy jest dobrze posolone. 

Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Po tym czasie odciskamy z niej wodę i dodajemy do mięsa. Przez praskę przeciskamy jeden duży ząbek czosnku i mieszamy z mięsem.

Na koniec dodajemy jedno małe jajko. Nie bójcie się jeśli masa będzie na początku rzadka. Mieszajcie ją dalej do całkowitego połączenia składników, a będzie miała idealną konsystencje. 

Mięso wstawiamy na 10 minut do lodówki. Przygotowujemy talerz, na który wysypujemy bułkę tartą. Z mięsa formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce.

Patelnię stawiamy na średnim ogniu i smażymy kotleciki na oleju. Muszą się ładnie przyrumienić z każdej strony. Pamiętajcie, że nie wolno ich przebijać widelcem – wtedy wypłynie z nich woda, kotlety będą suche a olej na patelni zacznie strzelać.

Prawie zawsze podaję do nich mizerię i ziemniaczki z masłem :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz