Dziś kupiłam fasolkę szparagową i zastanawiałam się jak ją zrobić inaczej niż zwykle ( czyli z bułeczką i masłem ). W lodówce jeszcze zostało mi trochę pesto i znalazłam opakowanie jogurtu. Zapowiadało się ciekawie. Do tego pstrąg tęczowy.
Wyszło pysznie :)
Składniki na dużą miskę sałatki ( ok. 6 porcji ):
- 7-8 dużych młodych ziemniaczków ( ok. kilograma )
- 3 duże garści fasoli szparagowej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki pesto
- oliwa
- garść posiekanych listków pietruszki
- dwie garści ziaren słonecznika
- ostra papryka w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w spore kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową płuczemy, obcinamy końcówki i gotujemy w wodzie z 1 łyżeczką soli i cukru.
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. W miseczce mieszamy jogurt z pesto i pietruszką. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane warzywa skrapiamy oliwą i polewamy sosem. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i ostrą papryką.
Pstrąga doprawiam solą i ostrą papryką. Smażę na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
To danie o delikatnym smaku, świetnie nadaje się na lunch w gorący dzień.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz