Niedawno dostałam galaretki od WINIARY i Durszlak. Zainspirowana nowym jagodowym smakiem galaretki z edycji limitowanej – postanowiłam zrobić coś wyjątkowego.
Ponadto, lato zbliża się do nas coraz szybciej, to czas kiedy możemy zaszaleć z różnymi smakami. Pojawiają się świeże owoce, które wzbogacą każdy deser.
Podam Wam Przepis na znakomity torcik, który zwali waszych znajomych z nóg :) Jest pyszny i lekki – jedząc go mamy wrażenie, że bez problemu zjemy cały torcik sami :)
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy w mikserze na drobne okruszki i przesypujemy do miski. Masło roztapiamy w rondelku, a następnie mieszamy łyżką z ciasteczkami.
Do wyłożonej papierem tortownicy (o średnicy 20 cm) przesypujemy okruszki i dokładnie ugniatamy ręką. Powinny być równomiernie rozprowadzone po dnie.
Tortownicę wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut.
Składniki na piankę jagodową:
- 1 galaretka jagodowa ( limitowane edycja WINIARY )
- 250 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Galaretkę (50g) Rozpuszczamy w 375 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy galaretka ostygnie, ubijamy na sztywno, dobrze schłodzoną śmietankę. Do śmietanki powoli, cały czas ubijając wlewamy galaretkę. Całość przelewamy do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. półtorej godziny.
Wierzchnia warstwa:
- 1 galaretka truskawkowa
- świeże truskawki
- świeże borówki lub jagody
Przygotowanie:
Galaretkę (75 g) rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odkładamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z lodówki tortownicę. Delikatnie układamy na jagodowej piance owoce i zalewamy chłodną galaretką.
Całość wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Smacznego :)
Uwagi:
1. Jeżeli myślicie, że Wasza tortownica nie jest zbyt szczelna, wyłóżcie boki folią spożywczą żeby galaretka nie wypłynęła.
2. Zanim wyjmiecie torcik, delikatnie przejedzcie dookoła pianki i galaretki nożykiem, aby oddzielić je od ścianki tortownicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz