środa, 21 maja 2014

Risotto szafranowe

Bardzo lubię włoską kuchnię, risotto to jedna z moich ulubionych potraw. Jest proste do przygotowania, jednak wymaga abyśmy poświęcili mu czas i jak każda potrawa, a szczególnie kuchni włoskiej, potrzebuje miłości. Nie możemy po prostu wsypać wszystkich składników do garnka i liczyć, że się uda bo tak nie będzie. Risotto należy cały czas mieszać a ono wynagrodzi nam poświęcony czas.



Składniki na 3 porcje:
  • szklanka ryżu arborio
  • 1 l bulionu (może być potrzebne więcej)
  • kieliszek białego wina
  • 1 mała cebula
  • mała łyżeczka szafranu
  • dwie garści parmezanu
  • dwie łyżki masła
  • oliwa
  • sól i biały pieprz
Przygotowanie:

Głęboką patelnie lub płytki szeroki garnek stawiamy na średnim ogniu i wlewamy łyżkę oliwy. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę i szklimy na oliwie. Bulion należy zagotować i dodać szafran. 

Kiedy cebulka ładnie się zeszkli wsypujemy na patelnie ryż i smażymy tak, aby pokrył się oliwą przez ok. 2 minuty. Wlewamy na patelnię białe wino i mieszamy ryż drewnianą łyżką aż wchłonie płyn.

Teraz zaczynamy powoli dolewać szafranowy bulion. Wlewamy chochlę płynu i mieszamy aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż stanie się miękki. Jeżeli zabraknie wam bulionu możecie dolewać później wodę (musi być gorąca).

Kiedy ryż jest już miękki, zdejmujemy patelnię z ognia dodajemy masło i starty parmezan. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane parmezanem :)

Smacznego!

Uwagi:
1. Jeżeli zależy wam na bardziej żółtym kolorze możecie dodać szczyptę kurkumy do bulionu. 
2. Do risotta możecie dodać warzywa np. szparagi, cukinię.
3. Risotto powinno mieć lejącą się konsystencje, powinno swobodnie spadać z łyżki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz