W końcu mamy piękną pogodę i możemy robić grilla. Ja najbardziej lubię grillowaną karkówkę i na nią chcę wam podać przepis. To będzie coś innego niż kawałek mięsa posypany gotową przyprawą. Marynata ma ciekawy słono-słodki smak i myślę, że każdemu zasmakuje.
Składniki:
- ok. 700 g karkówki
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- dwie i pół łyżki jasnego sosu sojowego
- dwie łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- garść natki pietruszki i oregano
- rozmaryn (mała gałązka)
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do większej miski. Do cebuli dodajemy musztardę, sos sojowy, miód, olej i doprawiamy pieprzem i solą (soli nie dajemy zbyt wiele ponieważ sos sojowy jest słony). Świeże zioła siekamy drobno i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i przekładamy do marynaty. W mięso, najlepiej rękoma, należy wmasować marynatę i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Karkówkę pieczemy na grillu aż ładnie się zrumieni. Możemy też przygotować ją na patelni grillowej lub zwykłej patelni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz