poniedziałek, 26 maja 2014

Miodowo-musztardowa marynata do karkówki

W końcu mamy piękną pogodę i możemy robić grilla. Ja najbardziej lubię grillowaną karkówkę i na nią chcę wam podać przepis. To będzie coś innego niż kawałek mięsa posypany gotową przyprawą. Marynata ma ciekawy słono-słodki smak i myślę, że każdemu zasmakuje.



Składniki:
  • ok. 700 g karkówki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • dwie i pół łyżki jasnego sosu sojowego
  • dwie łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść natki pietruszki i oregano
  • rozmaryn (mała gałązka)
  • pieprz i sól
Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do większej miski. Do cebuli dodajemy musztardę, sos sojowy, miód, olej i doprawiamy pieprzem i solą (soli nie dajemy zbyt wiele ponieważ sos sojowy jest słony). Świeże zioła siekamy drobno i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy.

Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i przekładamy do marynaty. W mięso, najlepiej rękoma, należy wmasować marynatę i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Karkówkę pieczemy na grillu aż ładnie się zrumieni. Możemy też przygotować ją na patelni grillowej lub zwykłej patelni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz