wtorek, 17 czerwca 2014

Serowe ziemniaczane łódeczki

Fajny pomysł na dodatek do dania głównego lub przystawkę. Idealne dla osób, które uwielbiają sery i dla tych, które akurat nie chcą myśleć o diecie :)



Składniki:

  • 4 średnie lub duże ziemniaki
  • feta
  • parmezan
  • cheddar (lub inny żółty ser)
  • świeże zioła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz i sól
  • oliwa
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę (lub dłużej), do momentu aż ziemniaki będą miękkie. 

W misce mieszamy sery ok. 3 garście cheddara, garść parmezanu, sporą ilość fety – proporcje możecie dowolnie zmieniać. Dodajemy pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Siekamy świeże zioła, ja użyłam bazylię, oregano i pietruszkę (możecie użyć też suszonych ziół), dodajemy je do reszty składników.

Gorące ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy środek – staramy się nie uszkodzić skórki (jeśli się uszkodzi to się niczym nie przejmujcie). Miąższ ziemniaków mieszamy z serami i ziołami. Farsz nakładamy łyżeczką do łódeczek, polewamy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 minut do momentu, aż wierzch łódeczek się zrumieni.

Ja takie ziemniaczki podaję z sałatką i plastrem wędzonego łososia lub szynki parmeńskiej.
Można je również polać sosem jogurtowym lub grzybowym :)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz