środa, 18 czerwca 2014

Krewetki w maśle i czosnku – szybko i smacznie

Krewetki prawie zawsze są gumowe, dlatego za nimi nie przepadam. Postanowiłam sprawdzić czy jak kupię świeże, surowe krewetki i sama je przyrządzę to czy też takie będą. Okazało się, że wyszły super, nie były gumowe i miały delikatny smak. Byłam mile zaskoczona i zaczynam się przekonywać do owoców morza.



Składniki na jedną porcję:
  • 7 dużych krewetek
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • oliwa
  • białe wytrawne wino (lub pół wytrawne)
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Krewetki obieramy ze skorupek, rozcinamy wzdłuż od strony „brzucha” i wyjmujemy przewód pokarmowy. Krewetki przekładamy do miseczki, solimy i dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek oraz łyżkę oliwy.

Rozgrzewamy patelnię i zaczynamy smażyć krewetki na dużym ogniu. Kiedy zaczną zmieniać kolor na różowy, dodajemy masło, a następnie wino (ok. 3-4 łyżek). Dusimy jeszcze dwie minutki i w tym czasie siekamy bazylię, którą wrzucamy w ostatniej chwili na patelnię. Jeszcze doprawiamy odrobiną pieprzu i gotowe. 

Talerz ozdobiłam rucolą ponieważ do krewetek podaję z niej sałatkę. Rucolę mieszam z oliwą i octem balsamicznym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz