sobota, 26 lipca 2014

Ciasto na pierogi

Bardzo lubię robić i jeść pierogi. Wykonanie domowego ciasta jest naprawdę proste, a mimo to wiele osób woli kupić już gotowe pierogi. A szkoda, to przecież idealny sposób ciekawego spędzania czasu z dziećmi. Ja robię je z mamą, możemy wtedy spokojnie porozmawiać. Do tej pory pamiętam jak byłam mała i lepiłam je z babcią. Warto zapewnić takie wspomnienia młodszym pokoleniom.

Do podstawowego ciasta możecie dodawać zioła, przyprawy i eksperymentować z rodzajami mąk. Mąkę pszenną można zastąpić np. orkiszową. 



Składniki na delikatne ciasto podstawowe:
  • woda
  • mąka typ 480
  • sól
Składniki na delikatne ciasto pełnoziarniste:
  • mąka pszenna razowa typ 2000
  • woda
  • sól
Przygotowanie:

Wysypujemy dowolną ilość mąki na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli. W mące robimy dołek, w który wlewamy letnią wodę. Mieszając mąkę z wodą kontrolujemy ilość potrzebnej wody. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk, nie może być jednak suche.

Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je przykryte ściereczką na ok. 20 minut.

Składniki na tradycyjne ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej tym 480
  • 1 dużej jajko
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek w który wbijamy jajko i dodajemy sól. Powoli wieszamy dodają po trochu wody. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. następnie odstawiamy po przykryciem na ok. 20 minut aby odpoczęło.

Teraz tylko wystarczy przygotować ulubiony farsz :)


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz