Bardzo lubię robić i jeść pierogi. Wykonanie domowego ciasta jest naprawdę proste, a mimo to wiele osób woli kupić już gotowe pierogi. A szkoda, to przecież idealny sposób ciekawego spędzania czasu z dziećmi. Ja robię je z mamą, możemy wtedy spokojnie porozmawiać. Do tej pory pamiętam jak byłam mała i lepiłam je z babcią. Warto zapewnić takie wspomnienia młodszym pokoleniom.
Do podstawowego ciasta możecie dodawać zioła, przyprawy i eksperymentować z rodzajami mąk. Mąkę pszenną można zastąpić np. orkiszową.
Składniki na delikatne ciasto podstawowe:
- woda
- mąka typ 480
- sól
Składniki na delikatne ciasto pełnoziarniste:
- mąka pszenna razowa typ 2000
- woda
- sól
Przygotowanie:
Wysypujemy dowolną ilość mąki na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli. W mące robimy dołek, w który wlewamy letnią wodę. Mieszając mąkę z wodą kontrolujemy ilość potrzebnej wody. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk, nie może być jednak suche.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je przykryte ściereczką na ok. 20 minut.
Składniki na tradycyjne ciasto pierogowe:
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek w który wbijamy jajko i dodajemy sól. Powoli wieszamy dodają po trochu wody. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. następnie odstawiamy po przykryciem na ok. 20 minut aby odpoczęło.
Teraz tylko wystarczy przygotować ulubiony farsz :)
- 500 g mąki pszennej tym 480
- 1 dużej jajko
- szczypta soli
- ciepła woda
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek w który wbijamy jajko i dodajemy sól. Powoli wieszamy dodają po trochu wody. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. następnie odstawiamy po przykryciem na ok. 20 minut aby odpoczęło.
Teraz tylko wystarczy przygotować ulubiony farsz :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz