Uwielbiam pierogi ruskie, a co może być lepsze? Pierogi ruskie z boczkiem, czyli białoruskie. Same w sobie są pyszne ale najlepiej smakują ze skwarkami i tak polecam Wam je podać.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g twarogu ( tłustego lub półtłustego)
- 1 duża cebula
- boczek
- sól i pieprz
- jajko
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem i odstawiamy do ostygnięcia. Masa musi dobrze wystygnąć - najlepiej jak by postała przez noc w lodówce.
Na patelni podsmażamy cebulkę i boczek pokrojone w kostkę. Boczku powinno być tyle co cebulki. Dodajemy całość do ziemniaków i doprawiamy dużą ilością soli i pieprzu. Na koniec dodajemy jedno małe surowe jajko, dokładnie mieszamy.
Z ciasta na pierogi (przepis znajdziecie tu) wycinamy szklanką koła i formujemy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy minutę po wypłynięciu. Polewamy podgrzanym smalczykiem ze skwarkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz