niedziela, 27 lipca 2014

Pierogi białoruskie

Uwielbiam pierogi ruskie, a co może być lepsze? Pierogi ruskie z boczkiem, czyli białoruskie. Same w sobie są pyszne ale najlepiej smakują ze skwarkami i tak polecam Wam je podać.



Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g twarogu ( tłustego lub półtłustego)
  • 1 duża cebula
  • boczek
  • sól i pieprz
  • jajko
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem i odstawiamy do ostygnięcia. Masa musi dobrze wystygnąć - najlepiej jak by postała przez noc w lodówce. 

Na patelni podsmażamy cebulkę i boczek pokrojone w kostkę. Boczku powinno być tyle co cebulki. Dodajemy całość do ziemniaków i doprawiamy dużą ilością soli i pieprzu. Na koniec dodajemy jedno małe surowe jajko, dokładnie mieszamy.


Z ciasta na pierogi (przepis znajdziecie tu) wycinamy szklanką koła i formujemy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy minutę po wypłynięciu. Polewamy podgrzanym smalczykiem ze skwarkami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz