Makarony to dania, z którymi można eksperymentować. Zaglądam do lodówki i zawsze jest coś co można dodać do makaronu. Tym razem padło na śmietanę i kurki. Wyszło bardzo smacznie :) A przygotowanie zajmuje 15 minut :)
Składniki na 1 porcję:
- porcja makaronu
- śmietana
- masło
- oliwa
- almette
- mleko
- dwie duże garści kurek
- mały ząbek czosnku
- koperek (opcjonalnie)
- parmezan
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie czyścimy kurki, które smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżeczki masła i łyżki oliwy. Kiedy grzyby się zrumienią, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę i zdejmujemy z ognia patelnię.
Kiedy patelnia lekko ostygnie, dodajemy do kurek dwie łyżki śmietany, trzy łyżki mleka i łyżeczkę almette. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy łyżkę wody po gotowaniu makaronu. Na koniec dodajemy garść startego parmezanu i koperek. Całość przekładamy na talerz i gotowe :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz