czwartek, 28 sierpnia 2014

Pasta po polsku: z sosem śmietanowo-kurkowym

Makarony to dania, z którymi można eksperymentować. Zaglądam do lodówki i zawsze jest coś co można dodać do makaronu. Tym razem padło na śmietanę i kurki. Wyszło bardzo smacznie :) A przygotowanie zajmuje 15 minut :)


Składniki na 1 porcję:
  • porcja makaronu
  • śmietana
  • masło
  • oliwa
  • almette
  • mleko
  • dwie duże garści kurek
  • mały ząbek czosnku
  • koperek (opcjonalnie)
  • parmezan
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie czyścimy kurki, które smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżeczki masła i łyżki oliwy. Kiedy grzyby się zrumienią, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę i zdejmujemy z ognia patelnię. 

Kiedy patelnia lekko ostygnie, dodajemy do kurek dwie łyżki śmietany, trzy łyżki mleka i łyżeczkę almette. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy łyżkę wody po gotowaniu makaronu. Na koniec dodajemy garść startego parmezanu i koperek. Całość przekładamy na talerz i gotowe :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz