niedziela, 24 sierpnia 2014

Smakowite klasyczne bruschetty

Świetna przystawka – łatwa i szybko się ją robi. Ja potrzebne składniki zawsze mam w domu. Dodatkowo, jedząc bruschettę możemy przenieść się na chwilę do Włoch :) 


Składniki na 8 sztuk:
  • mała bagietka
  • 2 duże pomidory
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 6-7 listków świeżej bazylii
  • suszone lub świeże oregano 
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

Pomidory myjemy, kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do miski. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajmy do pomidorów. Całość solimy, pieprzymy i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Z miseczki wylewamy wodę która się zebrała i dodajemy dwie łyżki dobrej jakości oliwy. Siekamy drobno bazylię i dorzucamy do pomidorów. Dodajmy na koniec łyżeczkę suszonego lub świeżego oregano i mieszamy.

Bagietkę kroimy po skosie na kromki, skrapiamy delikatnie oliwą i podpiekamy na patelni. Na chrupiące pieczywo nakładamy porcję pomidorów, skrapiamy oliwą i podajemy.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń