Świetna przystawka – łatwa i szybko się ją robi. Ja potrzebne składniki zawsze mam w domu. Dodatkowo, jedząc bruschettę możemy przenieść się na chwilę do Włoch :)
Składniki na 8 sztuk:
- mała bagietka
- 2 duże pomidory
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 6-7 listków świeżej bazylii
- suszone lub świeże oregano
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do miski. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajmy do pomidorów. Całość solimy, pieprzymy i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Z miseczki wylewamy wodę która się zebrała i dodajemy dwie łyżki dobrej jakości oliwy. Siekamy drobno bazylię i dorzucamy do pomidorów. Dodajmy na koniec łyżeczkę suszonego lub świeżego oregano i mieszamy.
Bagietkę kroimy po skosie na kromki, skrapiamy delikatnie oliwą i podpiekamy na patelni. Na chrupiące pieczywo nakładamy porcję pomidorów, skrapiamy oliwą i podajemy.
Smacznego :)
Świetny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com