środa, 3 września 2014

Domowy hamburger

Czasem są takie dni (w moim przypadku, są one często) kiedy mamy ochotę na coś niezdrowego. Na przykład na takiego hamburgera z serem, sosem i bekonem. Danie szybkie i proste do zrobienia :)
Uwaga! Najlepsze hamburgery wychodzą z patelni grillowej bez dodatku tłuszczu!


Składniki na 4 hamburgery:
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 4 liście sałaty (dowolny rodzaj)
  • świeży lub konserwowy ogórek
  • 4 bułki hamburgerowe lub kajzerki
  • sos tysiąca wysp
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 4 plastry sera topionego
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Kroimy ogórka, po trzy plastry na porcję. Myjemy i osuszamy liście sałaty. Bułki przekrawamy na pół i kładziemy na blaszce do pieczenia. Boczek podsmażamy na patelni bez tłuszczu, a tym który się wytopi smarujemy bułkę. Na dolnej połowie bułki kładziemy ser.

Kiedy mamy wszystko gotowe nagrzewamy piekarnik do 150 °C i rozgrzewamy patelnię grillową. W tym czasie z mięsa formujemy kotlety wielkości bułki. Niczym nie doprawiamy mięsa. Kotlety kładziemy na mocno rozgrzanej patelni i posypujemy z wierzchu pieprzem. Grillujemy ok. 3 minuty z każdej strony, po przewróceniu posypujemy pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na deskę do krojenia lub talerz. Posypujemy solą. Kiedy mięso odpoczywa wstawiamy bułki do rozgrzanego piekarnika na ok 3 minuty aby je podgrzać i lekko roztopić ser.

Ostatni etap to składanie hamburgera. Na bułkę z serem kładziemy mięso na to sałatę i ogórka. Drugą połowę bułki smarujemy dużą ilością sosu i przykrywamy nią resztę. Domowy hamburger gotowy :) Przy dobrej organizacji zajmie to 15 minut :)


Smacznego!

1 komentarz: