Czasem są takie dni (w moim przypadku, są one często) kiedy mamy ochotę na coś niezdrowego. Na przykład na takiego hamburgera z serem, sosem i bekonem. Danie szybkie i proste do zrobienia :)
Uwaga! Najlepsze hamburgery wychodzą z patelni grillowej bez dodatku tłuszczu!
Składniki na 4 hamburgery:
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 4 liście sałaty (dowolny rodzaj)
- świeży lub konserwowy ogórek
- 4 bułki hamburgerowe lub kajzerki
- sos tysiąca wysp
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 4 plastry sera topionego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Kroimy ogórka, po trzy plastry na porcję. Myjemy i osuszamy liście sałaty. Bułki przekrawamy na pół i kładziemy na blaszce do pieczenia. Boczek podsmażamy na patelni bez tłuszczu, a tym który się wytopi smarujemy bułkę. Na dolnej połowie bułki kładziemy ser.
Kiedy mamy wszystko gotowe nagrzewamy piekarnik do 150 °C i rozgrzewamy patelnię grillową. W tym czasie z mięsa formujemy kotlety wielkości bułki. Niczym nie doprawiamy mięsa. Kotlety kładziemy na mocno rozgrzanej patelni i posypujemy z wierzchu pieprzem. Grillujemy ok. 3 minuty z każdej strony, po przewróceniu posypujemy pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na deskę do krojenia lub talerz. Posypujemy solą. Kiedy mięso odpoczywa wstawiamy bułki do rozgrzanego piekarnika na ok 3 minuty aby je podgrzać i lekko roztopić ser.
Ostatni etap to składanie hamburgera. Na bułkę z serem kładziemy mięso na to sałatę i ogórka. Drugą połowę bułki smarujemy dużą ilością sosu i przykrywamy nią resztę. Domowy hamburger gotowy :) Przy dobrej organizacji zajmie to 15 minut :)
Smacznego!
Bardzo lubię domowe hamburgery, bo wiem co jem! :)
OdpowiedzUsuń