czwartek, 14 sierpnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Pyszne i proste danie. Idealne na niedzielny obiad z rodziną. Dzięki kurkom jest również eleganckie. Do tego kopytka, pure ziemniaczane lub kluski śląskie. Mniam!



Składniki na 5 porcji:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 duża cebula
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • jałowiec (2-3)
  • łyżeczka cząbru
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • śmietana
  • masło
  • olej
  • sos worcestershire
  • 300 g kurek
  • mąka
  • woda lub bulion
Przygotowanie:

Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na medaliony grubości 2 cm i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju aż się zrumienią. Mięso zdejmujemy z rondla.

W tym samym czasie drobno siekamy cebulę i obieramy czosnek, który przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na tym samym oleju co mięso. 

Do cebuli dokładamy medaliony, całość zalewamy bulionem tak aby przykryć mięso. Dodajemy przyprawy – pieprz, liście laurowe, jałowiec, majeranek i cząber. Dusimy przykryte, ale tak aby uchodziło trochę pary, przez półtorej godziny.

Po tym czasie wyjmujemy mięso a sos przecedzamy przez sito. Sos i mięso wkładamy z powrotem do garnka i dodajemy dwie łyżki śmietany.  Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy trochę wody lub bulionu a kiedy będzie zbyt rzadki - należy go odparować.

Kurki dokładnie czyścimy i smażymy na maśle - muszą się ładnie zrumienić. Przekładamy do mięsa. Na koniec całość dokładnie przyprawiamy kilkoma kroplami sosu worcestershire, dużą ilością soli i pieprzu. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.

Gotowe do podania :)


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz