Pyszne i proste danie. Idealne na niedzielny obiad z rodziną. Dzięki kurkom jest również eleganckie. Do tego kopytka, pure ziemniaczane lub kluski śląskie. Mniam!
Składniki na 5 porcji:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 duża cebula
- 5 dużych ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- jałowiec (2-3)
- łyżeczka cząbru
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- śmietana
- masło
- olej
- sos worcestershire
- 300 g kurek
- mąka
- woda lub bulion
Przygotowanie:
Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na medaliony grubości 2 cm i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju aż się zrumienią. Mięso zdejmujemy z rondla.
W tym samym czasie drobno siekamy cebulę i obieramy czosnek, który przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na tym samym oleju co mięso.
Do cebuli dokładamy medaliony, całość zalewamy bulionem tak aby przykryć mięso. Dodajemy przyprawy – pieprz, liście laurowe, jałowiec, majeranek i cząber. Dusimy przykryte, ale tak aby uchodziło trochę pary, przez półtorej godziny.
Po tym czasie wyjmujemy mięso a sos przecedzamy przez sito. Sos i mięso wkładamy z powrotem do garnka i dodajemy dwie łyżki śmietany. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy trochę wody lub bulionu a kiedy będzie zbyt rzadki - należy go odparować.
Kurki dokładnie czyścimy i smażymy na maśle - muszą się ładnie zrumienić. Przekładamy do mięsa. Na koniec całość dokładnie przyprawiamy kilkoma kroplami sosu worcestershire, dużą ilością soli i pieprzu. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Gotowe do podania :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz