Czasem licząc na to, że jednak przejdę na dietę i schudnę wymyślam zdrowe wersje potraw, które lubię. Tym razem padło na danie, które powinno być bardzo aromatyczne. Jeżeli nie dbacie tak bardzo o linię możecie użyć mięsa wołowego – będzie jeszcze smaczniejsze. Co się powinno spodobać większości z was – jego przygotowanie to chwila :)
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
- duża szczypta kurkumy
- sól i pieprz
- 1 jajko
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski, mieszamy z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, jeśli dbacie o zdrowie lepiej użyć jej mniej, a dodać więcej przypraw. Na koniec wbijamy do mięsa jajko, mieszamy i formujemy podłużne kotleciki. Możemy je zrobić wokół patyczków do szaszłyków albo bez nich.
Jeżeli będziecie kofty grillować na ogniu, to patyczki należy godzinę moczyć w letniej wodzie, aby się nie spaliły. Możecie przygotować je na patelni grillowej (wystarczy kilka minut) bez dodatku tłuszczu czy upiec w piekarniku.
Kofty na koniec polewamy dobrej jakości oliwą, podajemy z sosen jogurtowym z czosnkiem i ziołami. Do tego np. ryż czy pieczywo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz