poniedziałek, 6 października 2014

Niskokaloryczne i pełne smaku indycze kofty

Czasem licząc na to, że jednak przejdę na dietę i schudnę wymyślam zdrowe wersje potraw, które lubię. Tym razem padło na danie, które powinno być bardzo aromatyczne. Jeżeli nie dbacie tak bardzo o linię możecie użyć mięsa wołowego – będzie jeszcze smaczniejsze. Co się powinno spodobać większości z was – jego przygotowanie to chwila :)


Składniki na 4 porcje:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • duża szczypta kurkumy
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski, mieszamy z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, jeśli dbacie o zdrowie lepiej użyć jej mniej, a dodać więcej przypraw. Na koniec wbijamy do mięsa jajko, mieszamy i formujemy podłużne kotleciki. Możemy je zrobić wokół patyczków do szaszłyków albo bez nich. 

Jeżeli będziecie kofty grillować na ogniu, to patyczki należy godzinę moczyć w letniej wodzie, aby się nie spaliły. Możecie przygotować je na patelni grillowej (wystarczy kilka minut) bez dodatku tłuszczu czy upiec w piekarniku. 

Kofty na koniec polewamy dobrej jakości oliwą, podajemy z sosen jogurtowym z czosnkiem i ziołami. Do tego np. ryż czy pieczywo.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz