niedziela, 12 października 2014

Pasteryzacja

Pasteryzacja to jedna ze współczesnych metod konserwacji żywności. Możemy ją stosować do przetworów słodkich i słonych. Jest to naprawdę prosty proces i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej opiszę wszystkie kroki, które należy wykonać aby pasteryzacja przebiegła poprawnie. Jeżeli uznacie, że czegoś brakuje lub chcecie zadać jakieś pytanie, to na każde chętnie odpowiem :)


  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw lub owoców. Należy je dokładnie umyć, oczyścić i pozbawić niejadalnych części. Następnie przygotować produkty według przepisu, który wybraliśmy. 
  2. Przygotowany produkt (najlepiej jeszcze ciepły) przelewamy do słoiczków, na wysokość ok. 1,5 cm poniżej górnej krawędzi. Jeśli krawędź jest ubrudzona to należy ją dokładnie wytrzeć czystą ściereczką. Następnie odpowietrzamy zawartość słoiczków – energicznie potrząsamy lub przekłuwamy długim patyczkiem. Szczelnie zamykamy, mocno dokręcamy i dociskamy wieczko. 
  3. Na dnie garnka układamy ściereczkę i zalewamy wodą. Wody musi być tyle aby sięgała 2-3 cm poniżej zakrętek. Wodę należy zagotować. 
  4. Słoiczki wstawiamy do garnka, w którym woda ma podobną temp. co przetwory (wtedy słoiczki na pewno nie pękną) i doprowadzamy do temperatury ok. 90 ºC. Przykrywamy pokrywką i gotujemy tyle ile podaje przepis. Zwykle od 10 do 30 minut. 
  5. Słoiczki wyciągamy, ponownie dokręcamy wieczka i odstawiam do ostygnięcia. Jeżeli po przechyleniu ze słoiczków nie wypływa płyn proces pasteryzacji został wykonany dobrze.

Uwagi:
  • Słoiczki należy wcześniej wyparzyć. Można je zagotować w garnku a następnie wysuszyć. Druga metoda polega na dokładnym umyciu i wstawieniu słoików do piekarnika. Piekarnik nagrzewamy wraz ze słoiczkami do 80 ºC i czekamy aż wyschną.
  • Przy pasteryzacji należy być bardzo ostrożnym bo łatwo się poparzyć. Konieczne są rękawice, ściereczki i dobrym rozwiązaniem będą szczypce do słoików.
  • Przetwory należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • Wieczka muszą być dobrze dopasowane do słoiczków. 
Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz