Zbliża się Halloween! W szkołach dzieci przebierają się w straszne stroje, w sklepach można kupić słodycze w straszne wzory – gałki oczne, wampirze zęby. Ja postanowiłam zrobić straszny krem dyniowy w zielonkawym odcieniu. Swój kolor zawdzięcza zielonej części pora. Dzieciom na pewno się spodoba, a przy okazji zjedzą coś zdrowego :) Krem mimo iż straszny to jest pyszny :)
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 mała dynia
- zielona część małego pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- sól i pieprz
- łyżka oleju
- pestki dyni
- bulion lub woda
Przygotowanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Pora dokładnie myjemy, zieloną część kroimy na kawałki podobne wielkością do kawałków dyni. Czosnek obieramy i siekamy, następnie podsmażamy w garnku. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem do wysokości warzyw. Gotujemy do momentu aż dynia zmięknie.
Wszytko miksujemy na krem (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego). Doprawiamy przyprawami i dobrze solimy. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodajcie więcej wody, jeżeli jest zbyt rzadki odparujcie go gotując bez przykrycia.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni i posypujemy nimi porcję kremu. Możemy również podać grzanki z serem lub posmarowane pesto.
Jeżeli nie dbacie o linię warto do kremu dodać łyżkę śmietany lub trochę masła.
Smacznego!
krem z dyni uwielbiam!
OdpowiedzUsuń