niedziela, 19 października 2014

Leczo w słoiczkach na czarną godzinę

Smakowite warzywa w pomidorowym sosie zamknięte w słoiczkach. Otwierając taki słoiczek w zimny jesienny wieczór poczujemy się jak by było lato. To danie jest lekkie, dlatego jeśli chcecie żeby było bardziej pożywne można wkroić do warzyw kiełbaskę. Pamiętajcie tylko, że leczo możemy pasteryzować tylko jeśli są w nim same warzywa.


Składniki:
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 2 średnie żółte papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • woda
Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia papryki w dużą kostkę, cukinii w pół plastry, cebuli i czosnku w drobną kostkę. 

W dużym garnku na oliwie podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy paprykę i cukinię – smażymy 4 minuty. Ostatni na patelni ląduje czosnek na ok. 2 minuty. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki i jedną puszką wody. Doprawiamy i dusimy 20 minut pod przykryciem.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 10 minut aby woda lekko odparowała. 
Leczo przelewamy do czystych i suchych słoiczków. Pasteryzujemy 20 minut. 

Opis pasteryzacji znajdziesz tu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz