Dziś przepis na hamburgera, jednak w zdrowej wersji. Hamburger nie musi być tylko z wołowiny. Mięso możemy zamienić na inne. Tak samo jak bułkę czy dodatki. Dziś będzie wersja z mięsem z indyka :) A po zjedzeniu takiego hamburgera wcale nie będzie wam brakowało wołowiny i tłuszczu. Za to, będziecie szczęśliwi, bo 200 kalorii mniej, to miejsce na deser :)
Składniki na 4 hamburgery:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 4 bułki (hamburgerowe lub zdrowsze - z mąki pełnoziarnistej)
- 2 plasterki topionego serka śmietankowego na porcję
- 4 liście sałaty lodowej
- kiełki
- sos tysiąca wysp lub jogurtowo ziołowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki chili
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Formujemy z mięsa 4 kotleciki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 °C.
Bułki kroimy na pół. Na każdej połowie kładziemy plasterek sera i układamy na blasze do pieczenia.
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy kotleciki z indyka. Grillujemy bez dodatku tłuszczu ok. 4 minuty z każdej strony. Na ostatnie 4 minuty wkładamy bułki do piekarnika aby je podgrzać.
Teraz możemy przystąpić do składania burgera. Na spodnią część bułki nakładamy sos, następnie mięso i warzywa. Przykrywamy drugą połową bułki i gotowe :)
Możecie dodatkowo dołożyć do hamburgera plastry pomidora lub czerwoną cebulkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz