Jest bardzo smaczny a dodatek kaszy jest ciekawym urozmaiceniem. Ja nie lubię kaszy gryczanej jednak w tym chlebie bardzo mi smakuje. Dzięki kaszy chleb jest wilgotny i miękki. W dodatku kasza gryczana jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin i soli mineralnych oraz jest dobrym źródłem białka. Polecam Wam spróbować zrobić taki w domu :)
Składniki na jeden bochenek:
- zaczyn (1 łyżka zakwasu żytniego, 100 g mąki żytniej typ 2000, 100 g wody)
- 100 g mąki żytniej (typ 750 lub 2000)
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g wody
- 1-2 gramy drożdży
- 4-5 g soli
- 2-3 kopiaste łyżki kaszy gryczanej
Przygotowanie:
Zaczyn należy przygotować ok. 12-16 godzin wcześniej i trzymać w ciepłym miejscu przykryty ściereczką (ja wkładam na noc do zamkniętego piekarnika a latem stawiam na blacie w kuchni).
Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, drożdże instant (dzięki nim chleb będzie miał lepszą konsystencję), sól i wodę. Całość odstawiamy na godzinę.
W tym czasie gotujemy kaszę na pół twardo, odsączamy ją i odstawiamy do ostygnięcia.
Do ciasta na chleb dodajemy kaszę - nie powinna stanowić więcej niż 20% chleba, więc jeśli jest jej za dużo po ugotowaniu, dodajcie trochę mniej. Mieszamy całość dokładnie, jeżeli ciasto wygląda na zbyt suche dodajcie trochę wody.
Keksówkę należy wysmarować olejem i dokładanie wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli tego nie zrobicie czeka Was koszmar z odkrajaniem chleba od blaszki). Wierzch lekko zwilżamy wodą i odstawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230 °C, wstawiamy do niego chleb i zraszaczem z wodą psikamy do środka (takim jak do kwiatków na balkonie). Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb 40-45 minut.
Upieczony chleb odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z blaszki, odklejamy papier do pieczenia i możemy jeść. Chleb najlepiej się kroi następnego dnia, kiedy dobrze wystygnie. Jest bardzo smaczny a dodatek kaszy jest ciekawym urozmaiceniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz