środa, 26 listopada 2014

Chleb żytni na zakwasie z kaszą gryczaną

Jest bardzo smaczny a dodatek kaszy jest ciekawym urozmaiceniem. Ja nie lubię kaszy gryczanej jednak w tym chlebie bardzo mi smakuje. Dzięki kaszy chleb jest wilgotny i miękki. W dodatku kasza gryczana jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin i soli mineralnych oraz jest dobrym źródłem białka. Polecam Wam spróbować zrobić taki w domu :)



Składniki na jeden bochenek:
  • zaczyn (1 łyżka zakwasu żytniego, 100 g mąki żytniej typ 2000, 100 g wody)
  • 100 g mąki żytniej (typ 750 lub 2000)
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g wody
  • 1-2 gramy drożdży
  • 4-5 g soli
  • 2-3 kopiaste łyżki kaszy gryczanej
Przygotowanie:

Zaczyn należy przygotować ok. 12-16 godzin wcześniej i trzymać w ciepłym miejscu przykryty ściereczką (ja wkładam na noc do zamkniętego piekarnika a latem stawiam na blacie w kuchni).

Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, drożdże instant (dzięki nim chleb będzie miał lepszą konsystencję), sól i wodę. Całość odstawiamy na godzinę.

W tym czasie gotujemy kaszę na pół twardo, odsączamy ją i odstawiamy do ostygnięcia. 

Do ciasta na chleb dodajemy kaszę - nie powinna stanowić więcej niż 20% chleba, więc jeśli jest jej za dużo po ugotowaniu, dodajcie trochę mniej. Mieszamy całość dokładnie, jeżeli ciasto wygląda na zbyt suche dodajcie trochę wody.

Keksówkę należy wysmarować olejem i dokładanie wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli tego nie zrobicie czeka Was koszmar z odkrajaniem chleba od blaszki). Wierzch lekko zwilżamy wodą i odstawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia.


Piekarnik nagrzewamy do 230 °C, wstawiamy do niego chleb i zraszaczem z wodą psikamy do środka (takim jak do kwiatków na balkonie). Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb 40-45 minut. 

Upieczony chleb odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z blaszki, odklejamy papier do pieczenia i możemy jeść. Chleb najlepiej się kroi następnego dnia, kiedy dobrze wystygnie. Jest bardzo smaczny a dodatek kaszy jest ciekawym urozmaiceniem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz