wtorek, 18 listopada 2014

Schabowe duszone w piwie z tymiankiem i jabłkami

Lubię takie duszone mięso, wystarczy 10 minut przygotowań a później wszystko samo się robi :) Przy takich potrawach wystarczy zmienić rodzaj mięsa czy przyprawy i już mamy coś całkiem nowego. Dziś zdradzę wam przepis na połączenie – moim zdaniem – idealne. Tymianek, jabłka, seler i piwo. Koniecznie spróbujcie!


Składniki na 4-5 porcji:
  • 10 plastrów schabu (ok. 900 g)
  • 300 ml jasnego piwa
  • woda
  • 1 cebula
  • kawałek selera (wielkości dużej cebuli)
  • 2 duże jabłka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżeczka masła
  • mąka do obtoczenia mięsa
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania warzyw, selera i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Plastry schabu solimy i pieprzymy, a następnie obtaczamy w mące. Rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju na patelni i smażymy mięso partiami, po usmażeniu wkładamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy chwilę cebulę, seler i czosnek. Deglasujemy patelnię (zalewamy płynem i zeskrobujemy przypalone resztki). Przekładamy całość do garnka, zalewamy piwem i taką ilością wody aby zakryć mięso. Dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem godzinę. 

Po godzinie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 30 minut. 

Na koniec kroimy jabłka na 8 części i wykrawamy gniazda nasienne. Smażymy na patelni na odrobinie oleju i maśle. Przekładamy do mięsa. Próbujemy sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy 10 minut i gotowe. Podajemy np. z pure ziemniaczanym lub tak jak ja z polentą. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz