czwartek, 4 grudnia 2014

Cannelloni z tartą cukinią, szpinakiem i ricottą

Do przygotowania tego dania wystarczą łatwo dostępne składniki, które kupimy w każdym sklepie. Mimo to sprawia wrażenie trudnego w wykonaniu i eleganckiego. W dodatku u mnie w domu zawsze gdzieś na dnie, w lodówce leży cukinia (i wiem że u wielu osób jest tak samo). Jeśli nie wiecie co zrobić na niedzielny obiad lub kolacje z przyjaciółmi takie danie na pewno się sprawdzi. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a w dodatku możemy zrobić je wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać w piekarniku.


Składniki dla 4 osób:
  • 16 rurek cannelloni
  • 1 duża cukinia
  • 250 g szpinaku
  • opakowanie ricotty – 300 g
  • pół opakowania serka do smarowania gorgonzola (może być kawałek gorgonzoli)
  • dwie duże garści parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • oliwa
Składniki na sos:
  • pół opakowania śmietany 18%
  • dwa razy tyle mleka co śmietany
  • gorgonzola
  • oregano
  • sól i pieprz
  • Ser do posypania
Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na dużych oczkach, mieszamy z serkiem ricotta. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek i szpinak. Kiedy szpinak straci objętość – przekładamy go do reszty składników. Dodajemy gorgonzole, parmezan, solimy i pieprzymy. Na koniec doprawiamy dużą szczyptą gałki muszkatołowej i dokładnie mieszamy.

Makaronu nie gotujemy. Cannelloni napełniamy nadzieniem, przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Możemy to zrobić wcześniej, jednak (jak widać na zdjęciu) makaron lekko popęka. Mi to nie przeszkadza i smaku pęknięcia nie zmienią, jednak jeśli ma być to kolacja dla kogoś ważnego lepiej rurki napełnić tuż przed pieczeniem.


Przygotowujemy sos – na patelni lub w garnuszku – podgrzewamy śmietankę z mlekiem i serami, doprawiamy do smaku (sos powinien być nawet lekko przesolony). 

Napełnione rurki układamy w nasmarowanej oliwą smakową brytfannie. Zalewamy sosem i posypujemy dowolnym startym serem i oregano. Pieczemy w 180 °C do momentu, aż ser się ładnie zrumieni czyli ok. 30 minut.


Podajemy same lub z sałatką i dobrym winem :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz