Do przygotowania tego dania wystarczą łatwo dostępne składniki, które kupimy w każdym sklepie. Mimo to sprawia wrażenie trudnego w wykonaniu i eleganckiego. W dodatku u mnie w domu zawsze gdzieś na dnie, w lodówce leży cukinia (i wiem że u wielu osób jest tak samo). Jeśli nie wiecie co zrobić na niedzielny obiad lub kolacje z przyjaciółmi takie danie na pewno się sprawdzi. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a w dodatku możemy zrobić je wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać w piekarniku.
Składniki dla 4 osób:
- 16 rurek cannelloni
- 1 duża cukinia
- 250 g szpinaku
- opakowanie ricotty – 300 g
- pół opakowania serka do smarowania gorgonzola (może być kawałek gorgonzoli)
- dwie duże garści parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- oliwa
Składniki na sos:
- pół opakowania śmietany 18%
- dwa razy tyle mleka co śmietany
- gorgonzola
- oregano
- sól i pieprz
- Ser do posypania
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na dużych oczkach, mieszamy z serkiem ricotta. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek i szpinak. Kiedy szpinak straci objętość – przekładamy go do reszty składników. Dodajemy gorgonzole, parmezan, solimy i pieprzymy. Na koniec doprawiamy dużą szczyptą gałki muszkatołowej i dokładnie mieszamy.
Makaronu nie gotujemy. Cannelloni napełniamy nadzieniem, przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Możemy to zrobić wcześniej, jednak (jak widać na zdjęciu) makaron lekko popęka. Mi to nie przeszkadza i smaku pęknięcia nie zmienią, jednak jeśli ma być to kolacja dla kogoś ważnego lepiej rurki napełnić tuż przed pieczeniem.
Przygotowujemy sos – na patelni lub w garnuszku – podgrzewamy śmietankę z mlekiem i serami, doprawiamy do smaku (sos powinien być nawet lekko przesolony).
Napełnione rurki układamy w nasmarowanej oliwą smakową brytfannie. Zalewamy sosem i posypujemy dowolnym startym serem i oregano. Pieczemy w 180 °C do momentu, aż ser się ładnie zrumieni czyli ok. 30 minut.
Podajemy same lub z sałatką i dobrym winem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz