Pomysł na ten krem powstał trochę przypadkiem bo groszek miał być w innej zupie, o której wspominała mi mama. Ja oczywiście wszystko poplątałam i groszek wylądował w kremie z kalafiora. A co tam! - to zawsze więcej zdrowia, a do tego prażone ziarna słonecznika – pycha :) Mało kalorii, zdrowo i smacznie!
Składniki na 4 porcje:
- kalafior
- cebula
- bulion (lub woda i kostka rosołowa)
- 3 garście mrożonego groszku
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- ziarna słonecznika (łyżka na porcję)
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oddzielamy różyczki kalafiora i razem z cebulą wkładamy do garnka. Warzywa zalewamy wodą tak aby sięgała do poziomu warzyw. Gotujemy aż kalafior zmięknie. Całość blendujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej płynu. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Stawiamy krem na małym ogniu, dorzucamy groszek i gotujemy chwilę aż zmięknie. W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.
Krem nalewamy do miseczek i posypujemy słonecznikiem. Jeśli nie liczycie kalorii możecie polać krem oliwą z oliwek lub dodać łyżeczkę śmietany.
Smacznego!
Uwielbiam takie kremiki, Twoja propozycja jest idealna !
OdpowiedzUsuń