poniedziałek, 8 grudnia 2014

Łosoś w papilocie z sezamem i cytryną

Ta potrawa to zdrowa i smaczna propozycja podania łososia. Ostatnio walczę z tym aby jeść zdrowiej ale każdy kto mnie zna wie, że lubię niezdrową kuchnię. Uwielbiam smażone potrawy, czerwone mięso i produkty które raczej nie przyczynią się do figury modelki.

Wychodzę z założenia, że życie nie jest po to aby sobie odmawiać, a zamiast jeść kiełki i jogurt lepiej iść na siłownię. Wiem jednak, że wiele osób jest na diecie i szkoda mi kiedy czasem widzę co muszą jeść. Dlatego lubię wymyślać zdrowe i smaczne potrawy lub takie przygotowywać, dzień po tym jak zjadłam burgera z podwójnym serem :)


Składniki na jedną porcję:

  • świeży łosoś (150 – 200 g)
  • 2 plasterki cytryny
  • 2 duże listki bazylii
  • płaska łyżeczka białego sezamu
  • oliwa ziołowa
  • sól i pieprz
  • woda
Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 °C. Wykrawamy kawałek papieru do pieczenia, w który zapakujemy rybę. Łososia kładziemy na papierze, delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy sezamem. Układamy na rybie cytrynę i porwane listki bazylii. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

Zwijamy dwa boki papieru i zabezpieczamy wykałaczką aby się nie rozwijały. Przez trzeci bok wlewamy łyżkę wody i również zamykamy. Pakunki układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.

Podajemy z sałatką lub kaszą z warzywami. Łosoś jest bardzo delikatny w smaku, myślę że bez problemu można podać go również dzieciom. 

(ktoś mi przeszkadzał przy robieniu zdjęcia)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz