niedziela, 1 lutego 2015

Domowy gulasz do placków ziemniaczanych

Dla mnie to najbardziej tradycyjny gulasz do placków. Z mięsem wieprzowym, pieczarkami, papryką i ogórkami konserwowymi. Jest wyśmienity i oczywiście można go podać z innymi dodatkami np. kluskami śląskimi. Ja jednak najbardziej lubię wersję z plackami.


Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (karkówka i łopatka)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 12-14 pieczarek
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • bulion lub woda
  • mąka
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Mięso kroimy w niedużą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju, aż się ładnie zrumieni i przekładamy do garnka. Następnie siekamy cebulę i czosnek w drobną kostkę, smażymy na pozostałym tłuszczu. Przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem tak aby przykrył składniki. Dodajemy przyprawy – majeranek, cząber, liść laurowy, sól, pieprz i paprykę w proszku. Przykrywamy i dusimy półtorej godziny.

Po półtorej godzinie duszenia dodajemy do gulaszu warzywa. Pieczarki koimy na 4 części, paprykę w kostkę podobnej wielkości co mięso, a ogórki drobniej na ok. 0,5 cm kawałki. Dusimy 30 minut. 

Na koniec w kubku mieszamy śmietanę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i mąkę z kilkoma łyżkami gorącego sosu. Dolewamy całość do gulaszu, mieszamy i gotujemy 15 minut. Sos zgęstnieje. Jeśli jest to konieczne doprawiamy gulasz solą i pieprzem. 

Przepis na placki ziemniaczane znajdziesz tu.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz