piątek, 27 lutego 2015

Mus dwie czekolady

Uwielbiam musy i czekoladę. Mus czekoladowy to idealne rozwiązanie :)

Przepis poniżej jest na 6-8 porcji – tylko dla prawdziwych łasuchów! Mus z białej czekolady jest bardzo słodki, chociaż mój tata zjadł 2 porcje jedna po drugiej z uśmiechem na twarzy. 

Osobiście zdaję sobie sprawę, że dla niektórych tej słodyczy może być zbyt wiele dlatego mus z gorzkiej czekolady jest ciekawym kontrastem. Jeśli polejemy wszystko sosem owocowym będzie to idealny deser.


Składniki na mus z białej czekolady:
  • 250 g białej czekolady
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • pół opakowania fixu do śmietany
Składniki na mus z gorzkiej czekolady:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • pół opakowania fixu do śmietany

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (umieszczamy czekoladę w misce nad wrzątkiem). W tym czasie ubijamy jajko z cukrem na puszystą pianę. Śmietankę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy fix. 


Ubijając jajko dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę – cały czas miksujemy alby nie powstała jajecznica. Do masy czekoladowej dodajemy powoli bitą śmietanę. Mieszamy delikatnie aby zachować puszystą konsystencję. 

Mus przekładamy do pucharków raz z białej a raz z gorzkiej czekolady. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h.

Do musu warto podać kwaśny sos owocowy np. malinowy (przepis znajdziesz tu).



Smacznego!

2 komentarze: