Tortelloni? To takie duże tortellini. Farsz zazwyczaj składa się z ricotty i warzyw. W jednym z regionów Włoch podaje się je również na słodko z farszem z dyni i ciasteczek amaretto. Można zestawiać je z ciężkimi śmietanowymi sosami, chociaż najpopularniejszy jest mięsny sos pomidorowy lub masło z ziołami.
Dziś wersja z farszem ze szpinaku i mozzarelli. Świetnie pasuje do niej każdy sos, może być pomidorowy, serowy lub tak jak ja podałam - polane masłem z bazylią. Myślę że to dobra potrawa alby przekonać dzieci (lub kogoś kto nie lubi) do jedzenia szpinaku. Jest wyczuwalny w smaku ale dodatek ciągnącego sera, każdego przekona do zjedzenia nawet czegoś zielnego :)
Składniki:
- porcja ciasta makaronowego (przepis znajdziesz tu)
- 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 250 g tartej mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do rozmrożenia (świeży blanszujemy). Odcedzamy na sicie – wyciskamy z niego całą wodę. Jeśli kupiliście szpinak w liściach to lepiej go posiekajcie – będzie łatwiej nakładać farsz. Do szpinaku dodajemy jeden zmiażdżony ząbek czosnku i tartą mozzarellę. Doprawiamy całość pieprzem i dużą ilością soli (można dodać trochę gałki muszkatołowej), dokładnie mieszamy.
Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować. Wycinamy z niego okręgi, na środek nakładamy łyżeczkę farszu. Sklejamy jak pierogi (składamy na pół) następne zlepiamy ze sobą końce.
Tortelloni gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Długość gotowania zależy od grubości ciasta, dlatego spróbujcie przy pierwszej partii jedno tortelloni i dostosujcie do nich czas.
Ugotowane tortelloni polewam masłem z bazylią ale możecie przygotować sos np. śmietanowy z gorgonzolą lub pomidorowy ze świeżymi ziołami. Posypujemy koniecznie parmezanem!
Uwagi:
1. Toretelloni możemy przygotować wcześniej i zamrozić jeszcze przed ugotowaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz