Kiedyś krem pomidorowy był zupą, którą jadłam kilka razy w tygodniu. Oczywiście jak coś je się tak często to się nudzi. Ostatnio znów wróciłam do tego smaku ale aby nie popełnić poprzedniego błędu eksperymentuje z różnymi połączeniami smakowymi.
Dziś padło na połączenie pomidorów z mascarpone. Moim zdaniem idealne! Mascarpone nadaje zupie kremową aksamitną konsystencję. Myślę, że posmakuje każdemu - również dzieciom.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 500 g przecieru pomidorowego z kartonika
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 łyżki mascarpone (z górką)
- woda
- cukier
- sól i pieprz
- świeża i suszona bazylia
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dolewamy wody tak aby w garnku był 1 litr zupy. Dodajemy pół łyżeczki suszonej bazylii i gotujemy przez 15 minut. Całość należy zblendować na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pomidory są kwaśne dodajemy trochę cukru. Ja zazwyczaj dodaje pół łyżeczki.
Do zupy dodajemy mascarpone i mieszamy całość trzepaczką aby dokładnie wszystko połączyć. Na koniec dodajemy kilka posiekanych listków bazylii i jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dolać wodę.
Krem podaję z domowymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz