czwartek, 12 marca 2015

Krem pomidorowy z mascarpone

Kiedyś krem pomidorowy był zupą, którą jadłam kilka razy w tygodniu. Oczywiście jak coś je się tak często to się nudzi. Ostatnio znów wróciłam do tego smaku ale aby nie popełnić poprzedniego błędu eksperymentuje z różnymi połączeniami smakowymi.

Dziś padło na połączenie pomidorów z mascarpone. Moim zdaniem idealne! Mascarpone nadaje zupie kremową aksamitną konsystencję. Myślę, że posmakuje każdemu - również dzieciom. 


Składniki na ok. 5 porcji:
  • 500 g przecieru pomidorowego z kartonika
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki mascarpone (z górką)
  • woda
  • cukier
  • sól i pieprz
  • świeża i suszona bazylia
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dolewamy wody tak aby w garnku był 1 litr zupy. Dodajemy pół łyżeczki suszonej bazylii i gotujemy przez 15 minut. Całość należy zblendować na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pomidory są kwaśne dodajemy trochę cukru. Ja zazwyczaj dodaje pół łyżeczki. 

Do zupy dodajemy mascarpone i mieszamy całość trzepaczką aby dokładnie wszystko połączyć. Na koniec dodajemy kilka posiekanych listków bazylii i jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dolać wodę.

Krem podaję z domowymi grzankami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz