Smakowita letnia sałatka. Można ją podać jako lunch, samodzielne danie czy dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się też na zimno - jako sałatka na imprezę z grillem. Jest pożywna dzięki ziemniakom ale jest też zdrowa z uwagi na szparagi, koperek i zawartość białka.
Składniki:
- 5 ugotowanych młodych ziemniaczków w mundurkach
- 3-4 szparagi
- garść porwanej sałaty lodowej
- garść rucoli
- oliwa z oliwek
- świeży koperek
- 1 jajko ugotowane na twardo
- parmezan
Składniki na sos:
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka majonezu
- świeży koperek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. Małą garstkę koperku siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szparagi myjemy, odcinamy im twarde końcówki i kroimy na trzy części. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, smażymy na niej ziemniaki i szparagi, a pod koniec dorzucamy garstkę posiekanego koperku.
Na talerzu układamy sałatę i rucolę. Na wierzch kładziemy ziemniaki i szparagi oraz przekrojone na pół jajko. Całość polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Ja sałatkę lubię podać z pieczonym indykiem lub grzankami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz