wtorek, 30 czerwca 2015

Sałatka z ziemniaczkami, szparagami i sosem koperkowym

Smakowita letnia sałatka. Można ją podać jako lunch, samodzielne danie czy dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się też na zimno - jako sałatka na imprezę z grillem. Jest pożywna dzięki ziemniakom ale jest też zdrowa z uwagi na szparagi, koperek i zawartość białka.


Składniki:
  • 5 ugotowanych młodych ziemniaczków w mundurkach
  • 3-4 szparagi
  • garść porwanej sałaty lodowej
  • garść rucoli
  • oliwa z oliwek 
  • świeży koperek
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • parmezan
Składniki na sos:
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • świeży koperek
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Zaczynamy od sosu. Małą garstkę koperku siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Szparagi myjemy, odcinamy im twarde końcówki i kroimy na trzy części. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, smażymy na niej ziemniaki i szparagi, a pod koniec dorzucamy garstkę posiekanego koperku.

Na talerzu układamy sałatę i rucolę. Na wierzch kładziemy ziemniaki i szparagi oraz przekrojone na pół jajko. Całość polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Ja sałatkę lubię podać z pieczonym indykiem lub grzankami :)

Smacznego!

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz