Jedno z lepszych ucieranych ciast. Jest puszyste ale też bardzo sycące. Posypka z ziarenek przyjemnie chrupie i nadaje temu ciastu charakter. Idealnie pasuje na piknik i świetnie będzie smakowało ze szklaneczką chłodnej lemoniady :)
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 185 g masła
- 100 g jogurtu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
Czereśnie z posypką:
- 250 g wydrylowanych czereśni
- 80 g różnych pestek i ziarenek (u mnie pestki słonecznika, dyni i płatki migdałów)
- 1,5 łyżki mąki żytniej
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, dalej miksując dodajemy jogurt. Na koniec dodajemy suche składniki (ciasto będzie gęste) chwilę miksujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto po przełożeniu wyrównujemy palcami.
Teraz robimy posypkę, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Mieszamy wszystkie składniki posypki tak aby dokładnie się połączyły. Wykładamy na ciasto równą warstwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut.
Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie, później możemy się zajadać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz