piątek, 3 lipca 2015

Jogurtowe ciasto ucierane z czereśniami i ziarenkami

Jedno z lepszych ucieranych ciast. Jest puszyste ale też bardzo sycące. Posypka z ziarenek przyjemnie chrupie i nadaje temu ciastu charakter. Idealnie pasuje na piknik i świetnie będzie smakowało ze szklaneczką chłodnej lemoniady :)



Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 185 g masła
  • 100 g jogurtu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
Czereśnie z posypką:
  • 250 g wydrylowanych czereśni
  • 80 g różnych pestek i ziarenek (u mnie pestki słonecznika, dyni i płatki migdałów)
  • 1,5 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, dalej miksując dodajemy jogurt. Na koniec dodajemy suche składniki (ciasto będzie gęste) chwilę miksujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto po przełożeniu wyrównujemy palcami.

Teraz robimy posypkę, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Mieszamy wszystkie składniki posypki tak aby dokładnie się połączyły. Wykładamy na ciasto równą warstwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut. 

Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie, później możemy się zajadać. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz