Uwielbiam połączenie ananasa, papryki i boczku. Myślę, że te smaki bardzo dobrze się uzupełniają. Tak powstały szaszłyki hawajskie z indykiem w słodkawej marynacie. Są bardzo smaczne, trochę inne niż te tradycyjne ale i tak każdemu zasmakują.
Składniki:
- ok. 450 g piersi z indyka
- 200 g boczku w kawałku
- 1 papryka
- 7-8 plastrów ananasa z puszki
Marynata:
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sezamu
- pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Ścieramy imbir i czosnek na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Filet z indyka kroimy w kawałki (ok. 2 cm.) i nacieramy marynatą. Mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Paprykę kroimy w większą kostkę – tak aby nabić ją na patyczki do szaszłyków (jak na zdjęciu). Krążki ananasa kroimy na 3 części. Boczek kroimy w plastry.
Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w ciepłej wodzie przez minimum 30 minut – dzięki temu nie spalą się na grillu. Teraz możemy już na nie nabijać składniki. Na koniec każdy szaszłyk możemy posypać ziołami prowansalskimi.
Grillujemy aż się zrumienią lub pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz