niedziela, 28 czerwca 2015

Szaszłyki po hawajsku

Uwielbiam połączenie ananasa, papryki i boczku. Myślę, że te smaki bardzo dobrze się uzupełniają. Tak powstały szaszłyki hawajskie z indykiem w słodkawej marynacie. Są bardzo smaczne, trochę inne niż te tradycyjne ale i tak każdemu zasmakują.


Składniki:
  • ok. 450 g piersi z indyka
  • 200 g boczku w kawałku
  • 1 papryka
  • 7-8 plastrów ananasa z puszki
Marynata:
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sezamu
  • pieprz
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Ścieramy imbir i czosnek na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Filet z indyka kroimy w kawałki (ok. 2 cm.) i nacieramy marynatą. Mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Paprykę kroimy w większą kostkę – tak aby nabić ją na patyczki do szaszłyków (jak na zdjęciu). Krążki ananasa kroimy na 3 części. Boczek kroimy w plastry. 

Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w ciepłej wodzie przez minimum 30 minut – dzięki temu nie spalą się na grillu. Teraz możemy już na nie nabijać składniki. Na koniec każdy szaszłyk możemy posypać ziołami prowansalskimi. 


Grillujemy aż się zrumienią lub pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz