Pycha, pychotka, mniam! Rewelacyjny deser, a może być to też śniadanie czy lunch. Bardzo sycący i zdrowy - bo z kaszy jaglanej, a czekolada to dawka magnezu. Taki deser nie powoduje wyrzutów sumienia, o ile nie zjemy wszystkich 4 porcji w pojedynkę :)
Składniki na 4 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej
- 225 ml mleka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- woda
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie (ja kupiłam taką w torebkach). W tym czasie w rondelku należy zagotować mleko, czekoladę, kakao i cukier. Czekoladę cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu żeby jej nie przypalić.
Kiedy kasza się ugotuje przekładamy ją do wysokiej miski i zalewamy czekoladowym mlekiem. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli chcecie uzyskać bardziej czekoladowy smak możecie dodać więcej czekolady lub kakao. A jeśli zależy Wam na figurze - zrezygnujcie z cukru :)
Budyń najlepiej smakuje na ciepło. Możemy go zjeść bez dodatków lub z sosem owocowy, musli czy sezonowymi owocami.
Smacznego :)
budyń jaglany to jeden z moich ulubionych deserów!
OdpowiedzUsuń