czwartek, 25 czerwca 2015

Czekoladowy budyń jaglany – boski!

Pycha, pychotka, mniam! Rewelacyjny deser, a może być to też śniadanie czy lunch. Bardzo sycący i zdrowy - bo z kaszy jaglanej, a czekolada to dawka magnezu. Taki deser nie powoduje wyrzutów sumienia, o ile nie zjemy wszystkich 4 porcji w pojedynkę :)


Składniki na 4 porcje:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 225 ml mleka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • woda
Przygotowanie: 

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie (ja kupiłam taką w torebkach). W tym czasie w rondelku należy zagotować mleko, czekoladę, kakao i cukier. Czekoladę cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu żeby jej nie przypalić. 

Kiedy kasza się ugotuje przekładamy ją do wysokiej miski i zalewamy czekoladowym mlekiem. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jeśli chcecie uzyskać bardziej czekoladowy smak możecie dodać więcej czekolady lub kakao. A jeśli zależy Wam na figurze - zrezygnujcie z cukru :)

Budyń najlepiej smakuje na ciepło. Możemy go zjeść bez dodatków lub z sosem owocowy, musli czy sezonowymi owocami.


Smacznego :)

1 komentarz: