czwartek, 13 sierpnia 2015

Ciasto na naleśniki – na słono i słodko

Ciasto na naleśniki robi się bardzo łatwo i szybko. Kiedy już raz sami je zrobimy otworzy się przed nami wiele możliwości. Dzięki tej umiejętności można przygotować wiele ciekawych dań i deserów. Pomyślcie sobie, że na obiad zrobicie naleśniki ze szpinakiem zapieczone pod serem lub tradycyjne z białym serem na słodko? Pycha! Nawet dla leniwych łasuchów są smaczne dania – naleśniki z nutellą :)

Składniki na ok. naleśników:
  • 2 jajka
  • 180 g mąki
  • mleko
  • łyżka oleju lub rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na dużych obrotach i powoli dolewamy mleka – ilości nie podam wszystko zależy od wielkości jajek, mąki a nawet temperatury w pomieszczeniu. Konsystencja powinna przypominać nam śmietankę 30% (taką w kartoniku). Ciasto odstawiamy na 20 minut. W tym czasie zgęstnieje i należy dodać trochę mleka aby je rozrzedzić. 

Naleśniki smażymy na cienkiej nie przywierającej patelni. Smarujemy ją odrobiną oleju. Naleśniki odwracamy na drugą stronę kiedy zobaczymy, że ciasto odchodzi przy bokach patelni, kiedy naleśnik możemy swobodnie poruszyć i kiedy pojawią się na jego powierzchni pęcherzyki powietrza (po ok. 2 minutach).

Dodatki na słodko do ciasta:

Możemy dodać kakao, cukier, wanilię – na co mamy ochotę. Spróbujcie kakao z odrobiną cynamonu lub cukier i esencję waniliową.


Dodatki na słono do ciasta:

Warto zacząć od dodania kolejnej szczypty soli. Do ciasta możemy dodać starty ser, zioła suszone lub świeże. Polecam garść parmezanu i trochę oregano lub curry, ostrą paprykę i płatki chili.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz