środa, 19 sierpnia 2015

Naleśniki z serem na słodko

Takie naleśniki zawsze robi moja mama. Łatwy tani i szybki obiad na dwa czy trzy dni (dobra propozycja dla leni :)). Nie tylko są pyszne ze względu na serowy farsz ale i dlatego, że są smażone na chrupko na maśle.

Naleśniki z serem możemy zjeść tego samego dnia, zabrać do pracy i zjeść na zimno czy odsmażyć następnego dnia. Jeśli wiemy, że nie zjemy wszystkich to smażymy tylko część, a pozostałe chowamy do lodówki.




Składniki na farsz do 5 naleśników:
  • opakowanie półtłustego twarogu (250g)
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżeczki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • Masło do smażenia i jogurt naturalny do polania
  • Naleśniki (przepis na ciasto znajdziesz tu)

Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do miski i dodajemy śmietanę oraz cukier. Dokładnie mieszamy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy esencję waniliową. Próbujemy i jeśli to konieczne dodajemy więcej cukru lub śmietany.

Farsz kładziemy na naleśnikach i składamy, a w tym czasie roztapiamy na patelni masło. Naleśniki smażymy za złoto-brązowo. 

Gotowe naleśniki polewamy jogurtem naturalnym i dodajemy świeże owoce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz