Takie naleśniki zawsze robi moja mama. Łatwy tani i szybki obiad na dwa czy trzy dni (dobra propozycja dla leni :)). Nie tylko są pyszne ze względu na serowy farsz ale i dlatego, że są smażone na chrupko na maśle.
Naleśniki z serem możemy zjeść tego samego dnia, zabrać do pracy i zjeść na zimno czy odsmażyć następnego dnia. Jeśli wiemy, że nie zjemy wszystkich to smażymy tylko część, a pozostałe chowamy do lodówki.
Składniki na farsz do 5 naleśników:
- opakowanie półtłustego twarogu (250g)
- 2 – 3 łyżki śmietany
- 4 łyżeczki cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- Masło do smażenia i jogurt naturalny do polania
- Naleśniki (przepis na ciasto znajdziesz tu)
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miski i dodajemy śmietanę oraz cukier. Dokładnie mieszamy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy esencję waniliową. Próbujemy i jeśli to konieczne dodajemy więcej cukru lub śmietany.
Farsz kładziemy na naleśnikach i składamy, a w tym czasie roztapiamy na patelni masło. Naleśniki smażymy za złoto-brązowo.
Gotowe naleśniki polewamy jogurtem naturalnym i dodajemy świeże owoce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz