Na poprawę humoru najlepsza jest kruszonka, owoce i maślane ciasto (i czekolada). Najlepiej gdy wszystko mamy w jednym deserze ale jakoś czekolady latem w nim nie widzę.
Proponuję Wam kruche ciasto z rabarbarem (na który sezon już się w Polsce skończył ale ja trochę go sobie zamroziłam można też kupić taki sprowadzany z Wielkiej Brytanii), jabłkami i kruszonką. Jest smakowite, kwaśne od rabarbaru ale słodkie od kruchego ciasta i kruszonki. Najlepiej smakuje polane sosem waniliowym lub podane z lodami.
Jest łatwe w wykonaniu nawet z podstawową wiedzą poradzicie sobie z jego upieczeniem.
Składniki na spód:
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 30 g cukru
- 1 jajko
- łyżka śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na owoce:
- 2 jabłka
- 2 łodygi rabarbaru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukry
- 1 łyżeczka masła
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g masła
- garść pokruszonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło łączymy aż uzyskamy maślane okruszki. Dodajemy jajko i śmietanę. Szybko wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
W tym czasie możemy przygotować owoce. Jabłka i rabarbar obieramy a następnie kroimy w 2 cm kawałki. Owoce przekładamy na patelnie i podsmażamy na maśle z cukrem i cynamonem. Gdy owoce zaczną robić się miękkie zdejmujemy je z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Wcześniej przygotowane kruche ciasto należy rozwałkować - podsypując mąką. Wykładamy nim formę na tartę i pieczemy w 180°C przez 15-20 minut (ma się ładnie zrumienić).
Kiedy spód ciasta się piecze mamy czas na przygotowanie kruszonki. Mieszamy wszystkie składniki, ugniatając delikatnie palcami aż otrzymamy okruszki.
Na upieczony spód wykładamy owoce, posypujemy je kruszonką i pieczemy w 180°C przez ok. 30 minut. Kiedy kruszonka będzie złota wyjmujemy tartę i odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy polaną sosem waniliowym i posypaną cukrem pudrem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz