czwartek, 24 września 2015

Bułki do burgerów

Nie jest to przepis na klasyczne bułki do burgerów – takie, które możemy kupić w sklepie. Te są miękkie w środku ale lekko chrupiące na zewnątrz. Są maślane, bardzo smaczne, a co najważniejsze nie są sztuczne i napakowane chemią.

Są bardzo łatwe do zrobienia i myślę, że każdy sobie z nimi poradzi. Przepis pochodzi z książki „Burgery!” autorstwa Valery Drouet i Pierre-Louis Viel.


Składniki na 6 dużych bułek:
  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml lekko ciepłej wody
  • 35 g miękkiego masła
  • 10 g soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sezam do posypana bułek
  • mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i dodajemy cukier. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło i wlewamy wodę z drożdżami. Ciasto zagniatamy ręcznie przez ok. 8 minut lub w malakserze na wolnych obrotach przez ok. 10 minut.

Ciasto odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Z ciasta formujemy 6 kul i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Bułki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 °C.


Uwagi: 
  • Bułki możemy posypać dowolnymi ziarnami, 
  • Ciasto możemy podzielić na 12 części i zrobić bułki do mini burgerów. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz