Co tu dużo pisać, burger to burger. A ten ma dużo sera i boski boczek. Mozzarella ciągnie się jak szalona, a domowa bułeczka miło chrupie po podpieczeniu z masłem na wytopionych sokach z mięsa. Po prostu pycha :)
Składniki na 4 burgery:
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Bułki przekrajamy na pół i smarujemy masłem. Z mięsa formujemy 4 burgery, solimy i pieprzymy z wierzchu. Ogórki, cebulę i mozzarellę kroimy na plastry.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Zaczynamy od smażenia boczku. Kiedy będzie chrupiący należy go zdjęć z patelni i odłożyć na talerz. Następnie grillujemy burgery – najpierw 2 minuty z jednej strony, przewracamy mięso, kładziemy na nim plastry mozzarelli i grillujemy kolejne 2 minuty (lub krócej jeśli robimy cienkie kotlety). Aby ser się dobrze roztopił warto jest przykryć mięso metalową miską czy pokrywką. Zdejmujemy burgery z patelni i odkładamy na talerz aby chwilę odpoczęły.
Na wytopionym tłuszczu z mięsa podpiekamy bułki - skierowane wnętrzem w stronę patelni. Następnie przewracamy je na drugą stronę, a na spodnią część kładziemy plasterki topionego sera – bułki podpiekamy jeszcze przez minutę.
Teraz czas na składanie burgera. Kolejność składników dowolna - u mnie jest bułka, ser, sos, sałata, mięso, boczek, ogórek, cebula i bułka.
Do burgerów proponuje pieczone w ziołach ziemniaczki :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz