Pyszny i łatwy pomysł na pieczone żeberka. Przepis dostałam od mamy mojego partnera ale sporo zmieniłam. Zmniejszyłam ilość oleju, dodałam musztardy, imbiru, pieprzu i oregano. Ze względu na lenistwo nie miksuję marynaty przed połączeniem z mięsem. Po prostu wrzucam wszystko do jednej miski, żeby oszczędzić sobie zmywania :)
Jeśli jesteś na diecie, możesz zastąpić żeberka skrzydełkami z kurczaka bez skóry i zrezygnować z oleju. W takim przypadku skracamy czas pieczenia do godziny. Pierwsze 40 minut pod przykryciem później przypiekamy marynatę.
Jakiego mięsa nie użyjecie, już zawsze będziecie mieli ochotę na takie danie.
Składniki:
- 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 150 ml keczupu pikantnego
- 50 ml oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki oregano
- Szczypta soli i szczypta mielonego suszonego imbiru
- dużo świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Żeberka dzielimy na porcje, odcinamy co jedną lub dwie kostki kawałki mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki z listy przekładamy do miski i mieszamy.
Żeberka w takiej marynacie najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu to godzina marynowania wystarczy.
Mięso razem z marynatą przekładamy do specjalnego woreczka do pieczenia. Możemy też wszystko przełożyć do brytfanny i przykryć szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C. Pieczemy półtorej godziny, następnie rozcinamy woreczek lub zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy 30 minut. Na końcowym etapie trzeba pilnować mięsa żeby nie spalić sosu.
Podajemy dowolnie np. ze świeżym chlebem, musztardą i ogórkiem konserwowym lub ziemniakami i sałatką.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń