sobota, 21 listopada 2015

Żeberka w keczupie

Pyszny i łatwy pomysł na pieczone żeberka. Przepis dostałam od mamy mojego partnera ale sporo zmieniłam. Zmniejszyłam ilość oleju, dodałam musztardy, imbiru, pieprzu i oregano. Ze względu na lenistwo nie miksuję marynaty przed połączeniem z mięsem. Po prostu wrzucam wszystko do jednej miski, żeby oszczędzić sobie zmywania :)

Jeśli jesteś na diecie, możesz zastąpić żeberka skrzydełkami z kurczaka bez skóry i zrezygnować z oleju. W takim przypadku skracamy czas pieczenia do godziny. Pierwsze 40 minut pod przykryciem później przypiekamy marynatę.
Jakiego mięsa nie użyjecie, już zawsze będziecie mieli ochotę na takie danie.


Składniki:
  • 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 150 ml keczupu pikantnego
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • Szczypta soli i szczypta mielonego suszonego imbiru
  • dużo świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Żeberka dzielimy na porcje, odcinamy co jedną lub dwie kostki kawałki mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki z listy przekładamy do miski i mieszamy. 

Żeberka w takiej marynacie najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu to godzina marynowania wystarczy. 

Mięso razem z marynatą przekładamy do specjalnego woreczka do pieczenia. Możemy też wszystko przełożyć do brytfanny i przykryć szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C. Pieczemy półtorej godziny, następnie rozcinamy woreczek lub zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy 30 minut. Na końcowym etapie trzeba pilnować mięsa żeby nie spalić sosu.

Podajemy dowolnie np. ze świeżym chlebem, musztardą i ogórkiem konserwowym lub ziemniakami i sałatką.

Smacznego!

1 komentarz: