środa, 2 kwietnia 2014

Odchudzone ragú z indyka – zdrowe i znakomite :)

Od jakiegoś czasu szukam zdrowszych wersji moich ulubionych potraw. Sosy i makarony to z pewnością jedne z nich. Dziś postanowiłam zrobić zdrowszą wersję klasyka, czyli włoskiego ragú. Zgodnie z filozofią Kudłatych Kucharzy (więcej o nich w linku poniżej przepisu), zamiast mięsa wieprzowego, które na 100 g zawiera 30 g tłuszczu użyję mięsa z indyka, które na 100 g zawiera tylko 7,8 g tłuszczu. Do smażenia użyję tylko łyżkę oliwy (głównie ze względu na smak) ale można ją pominąć. Potrawa jest pyszna i uzależnia :)




Składniki na ok. 5 porcji:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia marchew
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • puszka całych pomidorów bez skórki
  • woda
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki tymianku
  • sos Worcestershire
  • świeża zielona pietruszka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania i pokrojenia marchewki w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy cebulę. Warzywa podsmażamy tak aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy na patelnię mięso mielone. Smażymy ok. 5 minut. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, oregano, słodką paprykę i tymianek. Solimy i dodajemy cukier. 

Do mięsa wlewamy pomidory (rozdrabniamy widelcem) i dwie puszki po pomidorach wody. Całość gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować.

Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu worcestershire. Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę. I gotowe :)

Sos podaję z makaronem pełnoziarnistym. Aby miał kremową konsystencję, na jedną porcję (ok. 5 łyżek sosu) dodaję łyżeczkę serka mascarpone. Mieszam sos na patelni i dodaję do niego ugotowany makaron. Warto wymieszać makaron z sosem na patelni, składniki się lepiej połączą, makaron dojdzie w sosie i tak też robią włosi.

Smacznego :)


1 komentarz: