Od jakiegoś czasu szukam zdrowszych wersji moich ulubionych potraw. Sosy i makarony to z pewnością jedne z nich. Dziś postanowiłam zrobić zdrowszą wersję klasyka, czyli włoskiego ragú. Zgodnie z filozofią Kudłatych Kucharzy (więcej o nich w linku poniżej przepisu), zamiast mięsa wieprzowego, które na 100 g zawiera 30 g tłuszczu użyję mięsa z indyka, które na 100 g zawiera tylko 7,8 g tłuszczu. Do smażenia użyję tylko łyżkę oliwy (głównie ze względu na smak) ale można ją pominąć. Potrawa jest pyszna i uzależnia :)
Składniki na ok. 5 porcji:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 średnia marchew
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka oliwy
- puszka całych pomidorów bez skórki
- woda
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki tymianku
- sos Worcestershire
- świeża zielona pietruszka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i pokrojenia marchewki w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy cebulę. Warzywa podsmażamy tak aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy na patelnię mięso mielone. Smażymy ok. 5 minut. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, oregano, słodką paprykę i tymianek. Solimy i dodajemy cukier.
Do mięsa wlewamy pomidory (rozdrabniamy widelcem) i dwie puszki po pomidorach wody. Całość gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować.
Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu worcestershire. Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę. I gotowe :)
Sos podaję z makaronem pełnoziarnistym. Aby miał kremową konsystencję, na jedną porcję (ok. 5 łyżek sosu) dodaję łyżeczkę serka mascarpone. Mieszam sos na patelni i dodaję do niego ugotowany makaron. Warto wymieszać makaron z sosem na patelni, składniki się lepiej połączą, makaron dojdzie w sosie i tak też robią włosi.
Smacznego :)
Pycha:) bardzo lubię indyka w sosach.
OdpowiedzUsuńObłędny smak:)