piątek, 6 marca 2015

Burger z kozim serem i sosem mascarpone z bazylią

Jak już wiecie lubię eksperymentować w kuchni. Potrawy typu fast food nadają się do tego najlepiej. Wystarczy zmienić jeden składnik i powstaje potrawa o całkiem innym smaku.

Tym razem eksperymentuję z burgerem. Uwielbiam kozi ser dlatego postanowiłam połączyć go z ruccolą i wołowym mięsem. Aby nie zabić smaku sera wymyśliłam delikatny sos bazyliowy na bazie kremowego mascarpone. Myślę, że to taka bardziej kobieca wersja tego dania chociaż mój ukochany pochłonął szybko dwa takie burgery ze smakiem.


Składniki na 5 burgerów:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 5 dużych plastrów sera koziego
  • 5 plasterków szynki Szwardzwalckiej
  • 5 bułek
  • ruccola
  • sałata
  • pomidorki koktajlowe
  • świeży ogórek
Sos:
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3-4 łyżki śmietanki jogurtowej 10%
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miseczki przekładamy mascarpone i śmietankę – mieszamy. Listki bazylii drobno siekamy i łączymy z serkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz suszoną bazylią.

Pomidorki koktajlowe kroimy na plastry lub ćwiartki. Ogórek kroimy na plastry ok. 3 na porcję. Przygotowujemy też liście sałaty i ruccolę.

Mięsa mielonego nie doprawiamy, tylko wyrabiamy i formujemy płaskie kotleciki o średnicy trochę większej niż bułka. Doprawiamy z wierzchu solą i świeżo mielonym pieprzem.


Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej plastry szynki – rumienimy z obu stron. Zdejmujemy szynkę i układamy wołowe kotleciki. Długość grillowania mięsa zależy od jego grubości. Ja zazwyczaj grilluje ok. 2 minuty z każdej strony. Kiedy mięso obrócimy na drugą stronę układamy na wierzchu mięsa pół plastra koziego sera aby roztopił się pod wpływem ciepła. Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na deskę aby odpoczęło przez ok. 3-5 minut. 

Kiedy mięso odpoczywa, na wytopiony tłuszcz na patelni układamy przekrojone bułki i lekko je podpiekamy. Zdejmujemy z patelni i składamy burgery. Dolną połowę bułki smarujemy sosem, układamy drugi kawałek sera, a na to mięso. Przykrywamy warzywami a na wierzch układamy podpieczoną szynkę (Jak na zdjęciu). Górną bułkę smarujemy sosem i układamy na całej konstrukcji :)

Do hamburgera podajemy frytki albo pieczone chrupiące ziemniaczki.

Smacznego :)

 (Nie) nudna kanapka ed II


2 komentarze:

  1. Ładnie wyglada - zapraszam do udziału w kanapkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego burgera,to bym z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń