sobota, 7 listopada 2015

Babeczki marchewkowo - piernikowe z rodzynkami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Coraz bliżej święta, dlatego już czas na wypieki z dodatkiem piernikowej nuty. Tym razem padło na marchewkowe babeczki, które można też upiec w formie ciasta. Do tego trochę smakołyków – rodzynki, orzechy i jabłka. 

U mnie te składniki zazwyczaj zalegają w domu, więc w każdej chwili mogę takie babeczki przygotować. Wiem, że i u innych osób - może też u Ciebie - w lodówce leży smutne jabłko i marchewki. Reszta dodatków jest tak naprawdę dowolna :)



Składniki na ok. 22 babeczki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiata łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 małe jabłka
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Najpierw warto przygotować sobie wszystkie składniki. Siekamy drobno orzechy, rodzynki namaczamy w gorącej herbacie lub wodzie a gdy zmiękną – suszymy na papierze kuchennym. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 0,5 cm.

W misce mieszamy jajka z cukrem i ubijamy na pianę (piana ma być puszysta i kremowa). W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i kakao.

Do ubitych jajek stopniowo dodajemy suche składniki i olej, cały czas miksujemy. Na koniec do masy dodajemy marchewkę, orzechy, rodzynki i jabłka - delikatnie łączymy z ciastem.

Masę przekładamy do papierowych foremek i pieczemy w 180 °C przez 20-25 minut. 

Babeczki studzimy na kratce. Możemy posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą i ulepić marchewki z marcepanu, który idealnie do nich pasuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz