czwartek, 24 grudnia 2015

Miękkie pierniczki

Przepis dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych twardawych pierniczków i wolą coś bardziej miękkiego. Pierniczki z tego przepisu na pewno nie będą twarde a trzymane w pojemniku lub pod kloszem na długo zachowają świeżość.

Skorzystałam z przepisu znalezionego w gazetce świątecznej. Ponieważ nie miałam melasy postanowiłam ją zastąpić miodem i syropem klonowym - wyszło pysznie :)

Ten przepis jest idealny na ostatnią chwilę przed świętami.


Składniki na ok. 60 pierniczków:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 180 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 100 ml syropu klonowego
  • 80 ml miodu
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:

W misie miksera mieszamy mąkę, cukier i przyprawy. Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło i wyrabiamy hakiem. Podczas łączenia się składników dodajemy stopniowo płynne produkty. 

Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy. Owinięte folią spożywczą wkładamy na ok. godzinę do lodówki.

Ciasto należy rozwałkować na grubość 5-7 mm. Wycinamy z niego dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 10 minut. Studzimy i zajadamy :)

Do pierniczków możecie też dodać groszki czekoladowe - mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz