wtorek, 15 grudnia 2015

Babeczki piernikowe z suszonymi śliwkami

Święta coraz bliżej a za oknami wciąż szaro, ciemno i nie widać śniegu. Aby poczuć magię świąt najlepiej upiec coś z dodatkiem przyprawy piernikowej, która wypełni swoim aromatem całe mieszkanie.

Tym razem padło na babeczki, do których dodałam jeszcze suszone śliwki. Babeczki w smaku przypominają mi pierniczki serduszka z marmoladą śliwkową. Nie są puszyste jak tradycyjne babeczki tylko bardziej zbite jak prawdziwy piernik. Z czekoladowymi ozdobami będą prawdziwym smakołykiem dla łasuchów :)



Składniki na 10-12 babeczek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g posiekanych suszonych śliwek
  • 195 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 kopiate łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Do dekoracji:
  • gorzka czekolada
  • posypki czekoladowe

Przygotowanie:

W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej misce mieszamy dokładnie ze sobą olej, mleko i jajko. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki mieszając krótko łyżką. Na koniec do ciasta dodajemy suszone śliwki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 ºC. Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy przez 25 minut.

Babeczki studzimy a następnie polewamy roztopioną czekoladą, do której przyczepiamy czekoladowe ozdoby. I możemy zajadać :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz